Drtiče odpadků
11.12.2005
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Drtiče odpadků nejsou žádnou novinkou a ve spoustě zemí jsou běžnou součástí vybavení kuchyní již po mnoho let. Drtiče jsou většinou umístěny pod kuchyňskou výlevkou. K rychlému úklidu po jídle pak stačí pouze pustit proud vody a zbytky jídla z talířů či hrnců spláchnout do dřezu. V kombinaci s myčkou na nádobí se z vaření i následného úklidu stane příjemná záležitost. Můžete zapomenout na drhnutí nádobí a skladování odpadků, které bohužel přitahují škodlivý hmyz, hlodavce a také zapříčiňují nepříjemný zápach.
Jak drtič pracuje a co lze drtit?
Princip drcení odpadků je jednoduchý. Zbytky jídla jsou za současného toku studené vody rozdrceny a odvedeny do kanalizace nebo do septiku. Drtit lze v podstatě všechny zbytky jídla z kuchyně s výjimkou snad jedině velkých kostí – zeleninu, ovoce, maso, skořápky vajíček i ořechové slupky, menší kosti. Pozor si dávejte, zejména vyléváte-li do dřezu například olej z fritézy či jiný tuk, který by mohl při kontaktu se studenou vodu v drtiči zatuhnout. V tomto případě je dobré pustit raději vodu horkou a nechat všechen tuk řádně odtéct.
Na co se při nákupu zaměřit
Kvalitní drtič odpadků by měl mít dostatečný počet otáčet (2600 až 2800), který zaručí také úspornost spotřebiče. Jinými slovy drtič bude s prací dříve hotov. Nezapomeňte ani na protihlukovou izolaci. Přece jen pokud vaříte často, mohl by být přílišný hluk časem vám i sousedům nepříjemný. Důležitý je také průměr odpadního otvoru (95 milimetrů), abyste mohli pohodlně likvidovat i větší kusy masa nebo zeleniny. Na to třeba myslet již při nákupu dřezu.
Velmi důležitá je také antikorozní úprava komor drtiče. Vhodným materiálem je například sklolaminátový nylon nebo polyester.
Luxusní a výkonný drtič odpadků s velmi kvalitní protihlukovou úpravou, nerezovou úpravou a zárukou až 8 let pořídíte i za 25 tisíc korun. Standardní ale kvalitní drtič si můžete pořídit přibližně za 7 tisíc korun.
Foto: archiv firmy SUITE s.r.o.
Články s podobnou tématikou
Užitečné maličkosti v kuchyni
Kuchyně podle učení Feng-šuej
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Článek byl zobrazen 10670 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jednoduchý trik, jak odvápnit varnou konvici, …
…a prodloužit tak její životnost. Snad v žádné domácnosti už dnes nechybí varná konvice. Mnoho lidí však neví, že nejen pračky či myčky, ale i tento přístroj je nutné čas od času odvápnit, čímž se prodlužuje jeho životnost. Trik, jak vodní kámen ze spirály varné konvice odstranit, je přitom velice jednoduchý.
Co ukázal průzkum chování lidí v kuchyni?
Oddělení firmy Blum pro průzkum potřeb uživatelů kuchyní sleduje zvyky a pracovní postupy lidí a zjišťují, co lidé v kuchyni skutečně potřebují. Expertka Miriam Wildauer, z tohoto týmu říká: „mnoho typických činností v kuchyni probíhá na celém světě stejně“.
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
HELPMATION – hygienické nakládání s odpadem
Bezdotykové odpadkové koše Helpmation nabízejí nejefektivnější způsob, jak snížit výskyt bakterií a to díky bezdotykovému víku. Koše Helpmation jsou praktické a hygienické řešení nejen pro domácnost a kancelář, ale také do míst, kde jsou kladeny vysoké nároky na hygienu a čistotu například nemocnice, ordinace, restaurace, hotely. Koše Helpmation umožňují snadný způsob, jak nakládat s odpadem.
Dřezové vodovodní baterie v moderní domácnosti
Design patří do kuchyně! Moderní dřezové baterie jsou krásné i funkční. Kromě toho, že nám usnadní život, je radost se na ně dívat. Elegantní chromové i nevšední granitové baterie nás zkrátka baví.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Domácí pizza jako z pizzerie
Chutná placka obložená rajčaty, olivami, žampióny a bohatě sypaná parmezánem si u gurmánů získala oblibu již dávno. V posledních letech se s pizzeriemi roztrhl pytel, ale navzdory profesionálně vyrobeným pizzám si ji česká hospodyňka ráda připraví sama.
Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.