Kuchyň jako ze škatulky
29.07.2008
Na trhu dnes sice seženete nepřeberné množství čistících prostředků, vlhčených ubrousků, hadříků a jiných pomocníků speciálně přizpůsobených vždy na určitý typ povrchu, přesto byste měli mít na paměti i jistá pravidla přístupu k tomu či onomu použitému materiálu.
Při čištění všech samotných pracovních ploch v kuchyni bychom se preventivně měli vyvarovat chemickým rozpouštědlům, leštidlům a voskům, dále pískovým, nebo práškovým čistícím přípravkům. Zcela vynechat bychom měli jedovatá bělidla a ostré či drsné pomůcky, jako jsou například drátěnky.
Nerez
K materiálům, které je potřeba nejčastěji čistit, patří jednoznačně nerezová ocel. Nejde však o čištění nijak složité. Jak už z názvu vyplývá, nerez nerezaví a nemusíme mít ani příliš velké obavy z mechanického poškození. V případě tohoto materiálu se řeší spíše problém optický, kdy na jeho povrchu zůstávají viditelné stopy po kapkách vody, nebo po našem dotyku.
K odstranění otisků prstů stačí otřít celý povrch čistým hadrem s několika kapkami stolního či dětského oleje. Skvrny od vody odstraníme čistým lihem nebo bílým octem. Na vodní kámen kromě běžných odstraňovačů pomáhá i citrón.
Dřevo
Péči o dřevo, ať už se jedná o masiv, nebo dýhu, usnadňuje většinou silná vrstva laku. Tu lze jednoduše setřít vlhkým hadrem. Obecně se doporučuje tahy provádět v podélném směru struktury. V případě dřeva bychom si ale určitě měli dát pozor na přílišnou vlhkost. Pochopitelně nemůžeme zabránit přítomnosti páry v kuchyni, měli bychom se ale snažit ji omezit, například pomocí digestoře. Taky bychom měli dávat pozor, kam odkládáme mokrý hadr, vlhkou utěrku a podobně. V nezbytných případech bychom se také měli snažit, co nejdříve, co nejrychleji a především co nejvíce vlhkosti z plochy odstranit. Nejlépe nějakou suchou savou látkou.
Laminát a folie
Jedním z nejčastěji používaných materiálů pro kuchyňské linky je laminovaná dřevotřísková deska potažená fólií nebo dýhou. Úprava s fólií je při pořízení finančně náročnější, na údržbu a čištění to však nemá vliv. V obou případech si vystačíte s klasickými čisticími přípravky, nebo si můžete připravit ekologičtější roztok sami, pomocí vlažné vody a jedlé sody.
Velkým hitem se v poslední době staly rovněž samolepicí fólie. I ty čistíme teplou vodou s přídavkem běžného saponátu.
Sklo
Stále častěji se stává součástí kuchyní i sklo. Nejen v podobě sklenic a mís, ale i coby povrch stolu, kuchyňských dvířek a podobně. Skleněné plochy v kuchyni čistíte prakticky stejně jako okna, zrcadla. Kromě čistících přípravků na sklo existují speciální ubrousky, hadry, ale mnohdy stačí i obyčejná papírová utěrka.
Plast
Ani umělohmotný povrch není náročný na údržbu a čištění. Stačí, a vlastně se i doporučuje, čistit ho pouze tekutými čistícími prostředky a vlhkým hadrem. V případě plastu obzvlášť platí varování před ostrými, drsnými předměty. Pozor tedy například na drátěnky, kartáče nebo písek.
Povrch keramických obkladů se čistí snadno, opět si vystačíte s běžnými čistícími přípravky. Na silně zamaštěné kachličky pomáhá proud teplého vzduchu, například z fénu, před samotným mytím. Tuk se rozpustí a pak už stačí ho je setřít.
Obtížně se čistí spíše spáry mezi jednotlivými kachličkami, kde se má tendenci vytvářet plíseň a vodní kámen. V tomto případě je lépe využít speciálních odstraňovačů vodního kamene s desinfekčními účinky. Těch je naštěstí na našem trhu taky dostatek.
Sporáky
K čištění varných desek, ať už těch indukčních, nebo sklokeramických stačí většinou pouze vlhká utěrka či houbička. Pokud jste přece jen na sklokeramické desce nějaké jídlo připálili, u indukční by se vám to nemělo stát, pak úplně klidně můžete k odstranění připáleniny použít tekutý písek.
Plynový sporák je, co se údržby týče pracnější, nikoliv však náročnější. Musíte totiž nejprve vyjmout všechny rošty, abyste se vůbec dostali k jednotlivým hořákům. Nemusíte se ale za to vůbec bát použít i méně šetrné čistící prostředky, neboť plynové sporáky jsou mnohem odolnější proti poškrábání, než varné desky.
Na první pohled je kuchyň hotová. Při velkém úklidu v kuchyni se hospodyňky nevyhnou přebírání potravin a vyhazování prošlých zásob. Ale o tom možná zase někdy příště.
Autor: Bronislava Supíková
Foto: Villeroy&Boch
Články s podobnou tématikou
Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Kuchyňské dřezy z keramiky
Materiály vhodné na kuchyňský nábytek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Pořizujeme si digestoř – podle čeho vybírat?
Parní čistič
Článek byl zobrazen 9795 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Solid surface – kreativní inovace ve světě obkladů
Deskový materiál solid surface ocení především vyznavači minimalismu a čistých linií. Vlastnosti solid surface umožňují kreativní přístup v řešení interiéru či exteriéru, což dává architektům a designérům nové možnosti. Tento univerzální materiál zkrátka neklade žádné meze vaší fantazii.
Kuchyňský design volá po barvě
Vaření a příprava jídel by se měla odehrávat pod barvami spíše optimistickými, aby to „vaření nebylo příliš vážné“. Z tohoto důvodu je dobré volit barvy světlejší. Celá místnost se opticky více rozsvítí. Žlutá, červená a oranžová - to jsou možná ty správné barvy pro pojetí kuchyně vcelku.
Blum – kuchyně v pohybu
Žádné vaření se neobejde bez tvůrčího nepořádku. Ve volné chvilce, třeba mezi mícháním polévky a přípravou dalšího chodu, si chceme trochu uklidit pracovní plochu. Posbíráme nepořádek a narazíme na problém. Máme plné ruce odpadků a musíme řešit, jak zdolat zavřený výsuv pro odpad. Výsledkem jsou špinavé úchytky, odpad popadaný na zem a zaneřáděná kuchyň.
Rustikální kuchyně v romantické roubence
Do dřevěné roubenky patří pochopitelně kuchyně v rustikálním stylu a jednu takovou vytvořilo kuchyňské studio PELC na míru majitelce srubu. Asi nikoho nepřekvapí, že za rustikálními dvířky se skrývá moderní vybavení a řada užitečných vychytávek.
Kuchyňská linka na míru nebo hotová sestava?
Výběr kuchyňského nábytku je velmi důležitý zejména pro ty, kteří pravidelně vaří a tráví v kuchyni více času. Rozum nám velí nechat si vyrobit kuchyňskou linku na míru přesně podle našich představ. Pokud si ale vyberete dodavatele s dostatečně variabilní nabídkou, můžete si sestavit vhodnou kuchyni i ze sériově vyráběných dílů a výrazně tak ušetřit.
Skladování vína doma? Ideálně v domácí skříni na víno nebo ve sklepě s klimatizací
Při skladování vína v domácích podmínkách je potřeba splnit několik základních podmínek, aby byla zachována kvalita vína a jeho vlastnosti. Je to především – stálá teplota, správná vlhkost, tma a nulové vibrace. Jak a kde můžete takových podmínek dosáhnout?